Végre egy olyan gasztronómiai fesztivál, ami felcsigázta az érdeklődésemet. A rendezvény olyan programokat kínál, ahol a látogatóknak lehetősége nyílik megismerkedni a magyar hagyományos halételek mellett, az ázsiai gasztronómiai különlegességek elkészítésével is, amit kóstolással koronáznak meg a szervezők. Három meghívott vendégország, Thaiföld, Vietnám és Japán képviselteti magát.
Hasznos dolog lehet egy ilyen jellegű fesztivál, hiszen a magarország évi halfogyasztása valahol a béka segge alatt van. Magyarországon az évi egy főre eső halfogyasztás 4-4,5 kg körül mozog. Az európai átlag évi 20 kg/fő. A portugálok fogyasztják a legtöbb halat, évente csaknam 60 kg-ot. A lista végén Magyarország áll a már fent említett mennyiséggel. Nem értem, hogy miért. Én nagyon szeretem a halat, a halas ételeket. Hozzá kell tenni, hogy olyan helyen nőttem fel, ahol a Duna, a Tisza és a kettőt összekötő Duna-Tisza-Duna csatorna is a közelben van. Sok a horgász, sok a hal. De a tengeri halat, kagylót, rákot is szeretem, és, mint tudjuk, a tenger nincs közel. Azok, akik nem fogyasztják a halat, leginkább arra hivatkoznak, hogy nem szeretik a szagát, félnek a szálkától, vagy csak egyszerűen irtóznak tőle. Sajnos a vásárlók nagy része nem ismeri a halfajtákat sem, nincsenek tisztában az ár/érték arányokkal, ezért nem látják a bennük rejlő lehetőségeket sem. Ez is visszatántorítja őket a vásárlástól. Egy bizonytalan eredetű, pocsolyaszagú ponty egy életre elveheti az ember kedvét a halfogyasztástól, tudom. Ettem már ilyet, borzasztó volt. Viszont tudom milyen a friss, omlós nem pocsolíaízű ponty, és el kell hogy mondjam, isteni! A halfesztivál ezért kiváló lehetőség arra, hogy megbarátkozzanak a halevéssel azok is, akik eddig idegenkedtek tőle.
A hal fogyasztása egészségügyi szempontból is ajánlott, hiszen omega-3-zsírsavat, D-vitamint, B-vitamint, szelént és jódot is tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni a szív-érrendszeri betegségek kialakulását. Magas a fehérjetartalma, könnyen emészthető. Heti kétszer legalább fogyasztanunk kellene, amiből az egyik lehetőleg olajos hal legyen.
Ott találkozunk!
Bővebben az budapesti halfesztiválról itt: