• Címlap
  • Kertészet
  • Gasztronómia
  • Receptek
You are here: Home / I. Budapesti Halfesztivál

I. Budapesti Halfesztivál

Published by melakova on 2013-02-15 | 1 033 Responses

Végre egy olyan gasztronómiai fesztivál, ami felcsigázta az érdeklődésemet. A rendezvény olyan programokat kínál, ahol a látogatóknak lehetősége nyílik megismerkedni a magyar hagyományos halételek mellett, az ázsiai gasztronómiai különlegességek elkészítésével is, amit kóstolással koronáznak meg a szervezők. Három meghívott vendégország, Thaiföld, Vietnám és Japán képviselteti magát.

Hasznos dolog lehet egy ilyen jellegű fesztivál, hiszen a magarország évi halfogyasztása valahol a béka segge alatt van. Magyarországon az évi egy főre eső halfogyasztás 4-4,5 kg körül mozog. Az európai átlag évi 20 kg/fő. A portugálok fogyasztják a legtöbb halat, évente csaknam 60 kg-ot. A lista végén Magyarország áll a már fent említett mennyiséggel. Nem értem, hogy miért. Én nagyon szeretem a halat, a halas ételeket. Hozzá kell tenni, hogy olyan  helyen nőttem fel, ahol a Duna, a Tisza és a kettőt összekötő  Duna-Tisza-Duna csatorna is a közelben van. Sok a horgász, sok a hal. De a tengeri halat, kagylót, rákot is szeretem, és, mint tudjuk, a tenger nincs közel. Azok, akik nem fogyasztják a halat, leginkább arra hivatkoznak, hogy nem szeretik a szagát, félnek a szálkától, vagy csak egyszerűen irtóznak tőle. Sajnos a vásárlók nagy része nem ismeri a halfajtákat sem, nincsenek tisztában az ár/érték arányokkal, ezért nem látják a bennük rejlő lehetőségeket sem. Ez is visszatántorítja őket a vásárlástól. Egy bizonytalan eredetű, pocsolyaszagú ponty egy életre elveheti az ember kedvét a halfogyasztástól, tudom. Ettem már ilyet, borzasztó volt. Viszont tudom milyen a friss, omlós nem pocsolíaízű ponty, és el kell hogy mondjam, isteni!  A halfesztivál ezért kiváló lehetőség arra, hogy megbarátkozzanak a halevéssel azok is, akik eddig idegenkedtek tőle.
A hal fogyasztása egészségügyi szempontból is ajánlott, hiszen omega-3-zsírsavat, D-vitamint, B-vitamint,  szelént és jódot is tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni  a szív-érrendszeri betegségek kialakulását. Magas a fehérjetartalma, könnyen emészthető. Heti kétszer legalább fogyasztanunk kellene, amiből az egyik lehetőleg olajos hal legyen.

Ott találkozunk!

Bővebben az budapesti halfesztiválról itt:
fejlec

 

 

Posted in Gasztronómia Tagged budapesti programok, gasztronómiai fesztivál, halfogyasztás, I. Budapesti halfesztivál, Magyarország halfogyasztása
← Previous Next →

Korábbi bejegyzéseink

  • Paprikatermesztés 2. (Fűszerpaprika)
  • Paprikatermesztés 1.
  • Paradicsomtermesztés
  • Bevezető
  • Kezdődik a magvetés, palántanevelés!
  • Húzzunk bele!
  • Indul a szerb ízek hete a Két Szerecsen Bisztró és Kávéházban
  • A Dining Guide 2012 díjazottai
  • I. Budapesti Halfesztivál, ahogyan mi láttuk.
  • I. Budapesti Halfesztivál
Kapcsolat: iroda@gasztrokert.hu

Szerzői jogok

Az oldalon megjelenő fotók, írások kizárólag a szerző engedélyével használhatók fel!

Cimkék

alapanyag budapesti halfesztivál budapesti programok céklafajták cékla termesztése egészség fokhagyma termesztés gasztronómiai fesztivál hajtatás halfogyasztás halételek I. Budapesti halfesztivál kritika különleges zöldségfajták magvetés Magyarország halfogyasztása Markov-Haev palántanevelés színes zöldségek sárgarépa tavasz fokhagyma termesztés zöldségfajta újhagyma őszi fokhagyma

Copyright © 2021 Gasztrokert.

Powered by Gasztrokert.