• Címlap
  • Kertészet
  • Gasztronómia
  • Receptek
You are here: Home / Indul a szerb ízek hete a Két Szerecsen Bisztró és Kávéházban

Indul a szerb ízek hete a Két Szerecsen Bisztró és Kávéházban

Published by melakova on 2013-02-27 | 3 Responses

Kedves meglepetés a vendégek számára az étterem azon ajánlata, amely különböző nemzetek ételeit ismerteti az érdeklődőkkel hétről-hétre. Az állandó étlap mellet egy héten keresztül választhatnak az vendégek egy adott nemzet hagyományos fogásaiból.
A nagysikerű orosz hét után, ma indul a szerb ízek hete!
Közel állnak a szívemhez ezek az ételek, hiszen gyerekkorom nagy részét Szerbiában töltöttem. Szerb ajkú barátaim által sikerült betekintést nyernem a szerb konyha rejtelmeibe, mindig szeretettel, önzetlenül vendégeltek meg a különböző ünnepek alkalmával. A szerb gasztronómiára jellemző a bőség, az erős fűszerezés, a sok hús, tejtermékek, a paprika és a pálinka. Egyre több étterem kezdi ennek fontosságát felismerni, és a kozmopolita vegyestálat törölve, az étlapra felkerülnek a valódi szerb hagyományos ételek, amelyet különböző alkalmak, ünnepek során, saját házaikban készítettek a szerb nagyszülők, szülők.
Területileg a szerb konyhát feloszthatjuk sumadiai, metóhiai, déle-kelet szerbiai (Leskovac) és vajdasági konyhára. Átfedések vannak, de mindegyiknek megvan a saját specialitása. A sumadiai konyhára, mely Szerbia középső részére esik, jellemző a hidegtál, amely különböző szeletelt sonkát, kolbászt, sajtokat tartalmaz, a sarma (töltött káposzta), különböző sült húsok, rostélyosok, amelyhez ajvárt (sült paprikából, padlizsánból készült, hát, minek is nevezzem, csatnit), kajmakot (az általam leginkább kedvelt tejterméket, elkészítési módját majd máskor ismertetem), salátát kínálnak. Vendégváróként megtalálható még a slatko, ami cukorszirupban tartósított gyümölcsöt takar. A metóhiai, dél.-kelet szerbiai régión érződik a keleti hatás, kiszorult a sertéshús, inkább a bárány- és birkahús a jellemző, sok a tejtermék és a paprika. A vajdasági konyhában keverednek a szerb és a magyar fogások. Ugyanúgy megtalálható a báránysült, a pörkölt nokedlivel, a baklava és a paprikás csirke is.

Íme a kínálat, amelyet egy kedves vajdasági lány, Csajkó Elvira állított össze:

kisela_corba

Kisela čorba – Savanyú leves

 

gibanicasaspanacem

Gibanica sa spanaćem – Spenótos-túrós lepény

 

tavce_na_gravce

Tavče na gravče – Sült bab oldalassal

 

duvec

Đuveč – Rizses marhahús, padlizsános, cukkinis lecsóval, gombával

 

pljeskavica

Pljeskavica – grilezett húslepény hagymaágyon, ajvárral, kajmakkal és házi lepénnyel

 

pita_sa_makom

Pita sa makom – Mákos pite

 

Nem hagyhattam ki  a lehetőséget. Végigkóstoltuk a kínálatot, és, ha csak egy kis időre is, de visszatértem Szerbiába. Az ételekhez a Csutorás pince borait ittuk, melyeket Csernus Imre válogatott össze. Csak ajánlani tudom!

Posted in Egyéb, Gasztronómia Tagged ajvar, kajmak, Két Szerecsen, pljeskavica, szerb gasztronómia, szerb ízek hete
← Previous Next →

Korábbi bejegyzéseink

  • Paprikatermesztés 2. (Fűszerpaprika)
  • Paprikatermesztés 1.
  • Paradicsomtermesztés
  • Bevezető
  • Kezdődik a magvetés, palántanevelés!
  • Húzzunk bele!
  • Indul a szerb ízek hete a Két Szerecsen Bisztró és Kávéházban
  • A Dining Guide 2012 díjazottai
  • I. Budapesti Halfesztivál, ahogyan mi láttuk.
  • I. Budapesti Halfesztivál
Kapcsolat: iroda@gasztrokert.hu

Szerzői jogok

Az oldalon megjelenő fotók, írások kizárólag a szerző engedélyével használhatók fel!

Cimkék

alapanyag budapesti halfesztivál budapesti programok céklafajták cékla termesztése egészség fokhagyma termesztés gasztronómiai fesztivál hajtatás halfogyasztás halételek I. Budapesti halfesztivál kritika különleges zöldségfajták magvetés Magyarország halfogyasztása Markov-Haev palántanevelés színes zöldségek sárgarépa tavasz fokhagyma termesztés zöldségfajta újhagyma őszi fokhagyma

Copyright © 2021 Gasztrokert.

Powered by Gasztrokert.