• Címlap
  • Kertészet
  • Gasztronómia
  • Receptek
You are here: Home / Kezdődik a magvetés, palántanevelés!

Kezdődik a magvetés, palántanevelés!

Published by melakova on 2013-03-06 | 5 Responses

Az ivaros szaporítási eljárások közül két csoportot említenék. Az egyik az állandó helyre történő magvetés, a másik a palántaneveléses módszer. Kizárólag helyre vetjük a zöldborsót, zöldbabot, sárgarépát, petrezselymet, céklát, retket, spenótot. Általában helyrevetéssel szaporítják, de néha palántázzák is a vöröshagymát, póréhagymát, csemegekukoricát, bimbóskelt. Helyrevetéssel és palántázással is szaporítják a paradicsomot, fűszerpaprikát, uborkát, tököt, brokkolit. Szinte mindig palántázással szaporítják a paprikát, dinnyeféléket, saláta- és káposztaféléket. Kizárólag palántázással szaporítják az étkezési paradicsomot, zellert, spárgát.

ÁLLANDÓ HELYRE VETÉS
Ebben az esetben a vetőmagot állandó helyére vetjük. Előnye, hogy olcsóbb és egyszerűbb, hátránya, hogy kevésbé kiszámítható a végeredmény, valamint hosszabb a tenyészidő.
Fontosabb vetési időpontok:
–          Március elején, amikor a talajra már ki lehet menni, vetjük a kifejtő borsót, sárgarépát, petrezselymet, tavaszi fokhagymát, salátát, spenótot.

IMG_2250

Borsó

IMG_2223

Spenót

–          Március közepén, 5-8 C-os talajhőmérséklet esetén vetjük a velőborsót, hónapos retket, levélzöldségeket, vöröshagymát, póréhagymát, káposztaféléket.
–          Áprilisban, 10-12 C-os talajhőmérsékletnél vetik a fűszerpaprikát, kabakosokat, zöldbabot, nyári retket, csemegekukoricát, ipari paradicsomot, fűszerpaprikát.
–          Június, júliusban már a másodvetésű növények jönnek szóba, amit egy előző kultúra után vethetünk. Ilyenkor is vethetjük a zöldbabot, sárgarépát, céklát, téli retket.
–          Augusztusban vetjük az áttelelő vöröshagymafajtákat, az őszi spenótot, hónapos retket.
–          Szeptember és októberben általában az áttelelő fajokat vetjük, mint spenótot, salátát, őszi fokhagymát.Kelés után, túl sűrű állomány esetén, 2-3 lombleveles állapotban ritkítani kell. A csomagolásokon általában szerepel a tő- és sortávolság, ezt próbáljuk meg beállítani.

PALÁNTANEVELÉS
Ebben az esetben a magokat nem a végleges helyükre, végleges tenyészterületükre vetjük. Előnye a koraiság, a kiegyenlített növényállomány, nagyobb termésátlag. Hátránya, hogy jóval költségesebb az állandó helyre vetésnél.
A palántanevelést kezdhetjük szaporítótálcába történő magvetéssel, amikor a kisebb méretű magokat egy pl. 30×40-es tálcába sűrűn vetjük, amelyeket majd kelés után, a sűrű növényállomány miatt tűzdelni kell. Erre a célra tápanyagban szegényebb, lazább szerkezetű földet használjuk. Kertészetekben lehet erre a célra bekevert földet kapni, de összeállíthatjuk mi is. Általános virágföldet keverjünk össze homokkal, vagy tőzeggel, nagyjából fele-fele arányban. A tőzeget nedvesítsük át, úgy keverjük össze a földdel. A vetés mélységét általában feltüntetik a csomagoláson, ezt vegyétek alapul. Kelés után a hőmérsékletet, ha van rá lehetőségünk, csökkentsük pár fokkal az első két-három levélke megjelenéséig.

035

Előbújtak

 

DSCF3909

Paradicsom

Ebben az állapotban kerül sor a tűzdelésre, más néven pikírozásra. Ez azt jelenti, hogy kivesszük a két-három lombleveles növényeket a tálcából, kiválogatjuk és egyesével, v. kettesével, hármasával (fajtafüggő) átültetjük egy-egy palántanevelő cserépbe. Mint mondtam, ez lehet joghurtos pohár, tojástartó, kismérető cserepek, vagy palántanevelő tálca, amely mérete növényfajtól függően változhat. A nagyobb méretű magokat (paradicsom, paprika, tökfélék, káposzta) vethetjük rögtön ezekbe a kis poharakba, tálcákba, egyesével. Ebben az esetben ne a tápanyagszegény földkeveréket használjuk, amit a magvetésnél említettem, hanem magas humusztartalmú, jó víztartó képességű, tápanyagban gazdag anyagból (tőzeg, komposzt, stb.) készült palántanevelő földet. Erre a célra készített földkeveréket vehetünk készen is a kertészetekben.

030

Paradicsom

036

Patisszon

A palántanevelés időszaka február végén kezdődik. Ahhoz, hogy tudjuk, mikor kell a palántanevelést elkezdeni, tudnunk kell, hogy az egyes zöldségfajokat mikor ültethetjük ki a szabadba, illetve, hogy egy-egy zöldségfajnak mennyi a palántanevelési ideje, ami a magvetéstől a szabadba való kiültetésig tart. Ez növényfajtól és termesztéstechnológiától függően 4-12 hét között változik.
Főbb kiültetési időpontok:
–          Február végétől március közepéig április elejéig ültetik a káposztaféléket
–          Április végétől ültethető a paradicsom
–          Május elején, közepén ültethető a paprika, fűszerpaprika, tökfélék, uborka, csemegekukorica palántája.

Egyes zöldségfajok palántanevelési időtartama:
–          Paradicsom: 6-8 hét
–          Paprika: 8-10 hét
–          Spárgatök, cukkini: 5-6 hét
–          Uborka: 4 hét
Tehát, ha pl. a paradicsom április végétől ültethető ki a szabadba, akkor a magvetést, palántanevelést 6-8 héttel előbb kell elvégezni, ami nagyjából március közepére tehető.
Palántanevelés során ügyeljünk a hőmérsékletre, fényviszonyokra, nedvességre. Igyekezzünk a növénynek szükséges optimumot biztosítani. Hőmérséklet szempontjából a 18-20 C elegendő lehet, azonban ehhez megfelelő
fényre is szükség van. Tegyük a palántákat az ablak közelébe, de az erős besugárzástól árnyékolással védjük őket. A palántaföld legyen mindig nedves, ne hagyjuk kiszáradni, de ne is öntözzük túl, mert az rothadáshoz vezet. Mielőtt végleges helyére ültetnénk a palántákat, edzeni, erősíteni kell őket. Ez azt jelenti, hogy néha szellőztessünk, kiültetés előtt tegyük ki őket a kertbe egy rövid
ideig, hogy szokják a napsugárzást, a szelet, stb. Egyre több időt töltsenek a szabadban, míg kellően ellenállóvá válnak. Üvegházakban ezt szellőztetéssel, a tetőszerkezet megemelésével, csúsztatásával oldják meg.

 

 

Posted in Egyéb, Kertészet Tagged magvetés, palántanevelés, palántanevelési időpontok, tűzdelés
← Previous Next →

Korábbi bejegyzéseink

  • Paprikatermesztés 2. (Fűszerpaprika)
  • Paprikatermesztés 1.
  • Paradicsomtermesztés
  • Bevezető
  • Kezdődik a magvetés, palántanevelés!
  • Húzzunk bele!
  • Indul a szerb ízek hete a Két Szerecsen Bisztró és Kávéházban
  • A Dining Guide 2012 díjazottai
  • I. Budapesti Halfesztivál, ahogyan mi láttuk.
  • I. Budapesti Halfesztivál
Kapcsolat: iroda@gasztrokert.hu

Szerzői jogok

Az oldalon megjelenő fotók, írások kizárólag a szerző engedélyével használhatók fel!

Cimkék

alapanyag budapesti halfesztivál budapesti programok céklafajták cékla termesztése egészség fokhagyma termesztés gasztronómiai fesztivál hajtatás halfogyasztás halételek I. Budapesti halfesztivál kritika különleges zöldségfajták magvetés Magyarország halfogyasztása Markov-Haev palántanevelés színes zöldségek sárgarépa tavasz fokhagyma termesztés zöldségfajta újhagyma őszi fokhagyma

Copyright © 2021 Gasztrokert.

Powered by Gasztrokert.