Bevezető

Ahhoz, hogy ez az oldal egy könnyen áttekinthető, ismeretterjesztő zöldséges oldallá álljon össze, az alapoktól kell indulnom. Ahhoz, hogy később a paradicsomot, paprikát és egyéb zöldségféléket könnyűszerrel meg tudjátok termeszteni, összehasonlítani, kóstolni, ajánlani, főzni, ahhoz az alap-alap szakirodalmat át kell vennünk. Ezért úgy határoztam, hogy írok egy-egy cikket a különböző zöldségfélék termesztéséről, természetesen házi körülmények között. Lesz egy kis visszatekintés a múltba, elhelyezem a növényeket földrajzilag, besorolom őket növénytanilag, lesz termesztéstechnológia, és, ha még lesz rá időm és energiám, szót ejtek majd a fajtákról is.  Ha esetleg valamit kihagynék, ha lesz valami, ami számomra egyértelmű, és azt gondoltam, hogy számotokra is az, amire nem kaptatok választ, de nagyon érdekel benneteket, akkor bátran keressetek meg a kérdéssel, megpróbálom megválaszolni.

Nos, akkor kezdjük talán a paradicsommal. Ez az a növény, melynek termesztésével a leggyakrabban próbálkozik a laikus, és hozzá kell tegyem, sokszor nem kis eredménnyel. Eddigi tapasztalataim szerint viszonylag igénytelen növény, gyorsan nő, látványos termésével hosszan ellát bennünket, nem szárad szét rögtön, ha elfelejtjük meglocsolni, a betegségeket is viszonylag jól tűri, stb. Egyszóval, kezdő növénynek tökéletes.