Hazánk egy főre jutó éves paprika fogyasztása 10 kg fölött van. Benne vagyunk a 10 legtöbb paprikát termelő országai között, ez 230-250000 tonna termést jelent évente. A paprikatermesztés 30000-40000 család megélhetését biztosítja, ami gazdasági szempontból is jelentős.
A paprika (Capsicum annuum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Az indiánok termesztették. Az 1500-as években került Európába, ahol eleinte dísznövényként tartották. Az 1700-as években említik először paprika néven, amely vagy a bors latin nevéből (piper) ered, vagy a szláv papar szó kicsinyítő képzős alakja. Termesztését a XIX. században kezdték meg Szeged és Kalocsa környékén.
Nálunk az étkezési paprikát egyéves növényként termesztik, őshazájában azonban megtalálható a többéves, fásodó szárú cserje is. Megkülönböztetünk folytonos növekedésű és determinált fajtákat. Virága önbeporzó, termése húsos falú tok, amit a gyakorlatban bogyónak hívnak.
Étkezési paprika ökológiai igénye
Hőigény: Melegigényes növény, hőmérsékleti optimuma 25±7 ˚C. Magyarország a szabadföldi paprikatermesztés északi határán fekszik. A magvak 30-32 ˚C-on csíráznak. A fagypont alatti hőmérsékletet nem viselik. A 25-30 ˚C körüli nappali, valamint a 18 ˚C körüli éjszakai hőmérséklet az optimális.
Fényigény: igyekezzünk olyan helyet találni, ahol minél több fény éri.
Vízigény: közismerten vízkedvelő növény. Kiültetéskor beiszapoló öntözést végezzünk. A későbbiekben rendszeresen öntözzük. A kötődéstől ( virág megtermékenyítésétől) számítva egyre több vizet igényel.
Termesztés
A paprikamagok csíráztatása, a palántanevelés kissé körülményes otthoni körülmények között, de nem lehetetlen. Magas hőmérsékletet, párát igényel. Ha ezt biztosítani tudjuk, mondjuk az ablak közelébe elhelyezett kisméretű üvegházzal, akkor nem lesz gond. Én most egy, leginkább a tojástartó dobozra emlékeztető mini hajtatóházat próbálok ki.
A magvetés ideje március közepe, a palántanevelési időszak 8-9 hét. Május közepe után ültethetők ki a szabadba. Ezt a lépést át is ugorhatjuk és vehetünk kész palántákat kertészetekben, piacon. A vásárolt palánták már nagy valószínűséggel elég edzettek ahhoz, hogy kiültessük őket, azonban ezt ne a déli napsütésben tegyük meg, hanem a reggeli órákban, amikor még a napnak nincs perzselő hatása. Istállótrágyázott területre ültessük (kaspó, ületőedény esetén szarvasmarhatrágya kerüljön a földbe). A tötávolság nagyjából 30-40 cm legyen. Nagy melegben gyakran öntözzük, szabadföldön hetente, ültetőedényben gyakrabban. A virágzástól a teljes bepirosodásig kb. 50-60-70 nap szükséges.
Fajtaválaszték
Az étkezési paprikák közül a szabadföldön leggyakrabban termesztett paprikákat bogyó alak szerint fogom csoportosítani és ismertetni.
Elsőként a TV (töltenivaló) paprikát említeném, ez a leggyakoribb bogyó típus. Fehér- esetleg sárgahúsú, roppanós, édes paprikafajta. Piacon ugyanúgy kapható a kúp alakú, mint a lekerekített, ún. trapéz alakú változat. Olyan fajtákat kerestem, amelyek szabadföldön termeszthetők. Nézzük sorba:
TV paprika fajták:
1. Szintetikus cecei: folytonnövő, fehér, kúp alakú, 12-14 cm. hosszú, édes, csüngő fajta
2. Fehérözön: determinált növekedésű, sárgásfehér, kúp alakú, 11-13 cm. hosszú, édes, felálló fajta
3. Aranyeső: determinált, alacsony habitusú, közepes tenyészidejű, világossárga, kúp alakú, 11-12 cm. hosszú, 140 g átlagtömegű, édes, a száron vízszintesen elhelyezkedő fajta
4. Amy: folytonnövő, alacsony habitusú, közepes tenyészidejű, éretten piros színű, kúp alakú, 13-14 cm. hosszú, 100 g átlagtömegű, édes, csüngő fajta
5. Ciklon F1: folytonnövő, fehér, kúp alakú, 80-90 g tömegű, édes, felálló fajta. Támrendszerre szüksége lehet.
6. Szentesi piacos: folytonnövő, korai, halványzöldből pirosra érő, 60-70 g átlagtömegű, 13-15 cm hosszú, enyhén csípős, fűszeres zamatú, csüngő fajta.
7. Albaregia: folytonnövő, nagy bogyójú, 11-12 cm. hosszú, 90-100 g tömegű, fehér, lekerekített végű, édes, felálló fajta.
8. Export: folytonnövő, lekerekített végű, 12-13 cm. hosszú, 80-120 g tömegű, sárgászöld, vastaghúsú, korai fajta.
9. Táltos: folytonnövő, jó stressztűrő, lekerekített végű, 10-12 cm hosszú, 110-120 g tömegű, vastaghúsú, sárgásfehér, édes, csüngő fajta.
10. Balassa F1: folytonnövő, 130-170 g átlagtömegű, jó stressztűrő, 9-10 cm hosszú, blocky alakú, csüngő fajta.
Kápia paprika fajták:
1. Csángó F1: folytonnövő, 120-140 g átlagtömegű, 10-12cm hosszú, lapított, zöldből pirosra érő, vastaghúsú, édes, csüngő fajta.
2. Kurtovszka kapia: folytonnövő, 120-180 g átlagtömegű, lapított, zöldből pirosra érő, vastaghúsú, édes fajta.
Blocky típusú paprika fajták:
1. California wonder: folytonnövő, hosszú tenyészidejű, nagytestű, vastag, sötétzöldből pirosba érő, 90-110 g átlagtömegű, 9-10 cm hosszú.
2. Golden calwonder: folytonnövő, hosszú tenyészidejű, nagytestű, vastag, sötétzöldből sárgába érő, 90-110 g átlagtömegűek, 9-10 cm hosszú
Alma-, paradicsom-, pritaminpaprika fajták:
1. Édesalma: folytonnövő, 55-50 g átlagtömegű, 5-6,5 cm hosszú, édes, sárgásfehér, vastaghúsú. Savanyításra, friss fogyasztásra.
2. Topedo: paradicsomalakú, támrendszert nem igénylő, vastaghúsú, 5-6 cm hosszú, sötétzöldből pirosra érő. Tartósításra, friss fogyasztásra való.
3. Greygo: folytonnövő, paradicsomalakú, sötétzöldből pirosra érő, édes, 130-140 g átlagtömegű, 5-6,5 cm hosszú, csüngő fajta. Tartósításra, friss fogyasztásra.
Splendens:középerős növekedésű (50 cm magas bokor), közepes tenyészidejű, vastaghúsú, 150 g átlagtömegű, 5-6 cm hosszú, sötétzöldből pirosba érő. Tartósításra, friss fogyasztásra.
4. Almapaprika: folyotonnövő,40-50 g átlagtömegű, 4-5 sm hosszú, vastaghúsú, kellemesen csípős fajta. Savanyításra, friss fogyasztásra.
5. Korál: erősen csípős cseresznyepaprika, sötétzöldből élénkirosba érő, 4-7 g átlagtömegű, 2,5-3 cm hosszú fajta. Szárítva, savanyúságnk kiváló.
6. Cserkó: erősen csípős cseresznyepaprika, zöldből pirosba érő, 1,5-2 cm hosszú fajta. Ételízesítésre, savanyításra való.
Maradtak még a hegyes és kosszarvú paprikák:
1. Szentesi zöld kosszarvú: folytonnövő, bőtermő, zöld, édes, 18-20 cm hosszú, csüngő fajta. NYers fogyasztásra, savanyításra.
2. Szentesi fehér kosszarvú:folytonnövő, fehér, édes, 19-21 cm hosszú, csüngő fajta. Nyers fogyasztásra, savanyításra.
3. Rekord: folytonnövő, bőtermő, csípős, 18-21 g átlagtömegű, 13-15 cm hosszú, zöld, csüngő fajta. Friss fogyasztásra, tartósításra.
4. Palóc F1: folytonnövő, fényes, halványzöldből pirosba érő, csípős, 3,5-4,5 cm vállszélességű, 80 g átlagtömegű, 17-24 cm hosszú, csüngő fajta.