• Címlap
  • Kertészet
  • Gasztronómia
  • Receptek
You are here: Home / Zöldségek más-más színben

Zöldségek más-más színben

Published by melakova on 2013-02-03 | 692 Responses

A karfiol fehér, a sárgarépa narancssárga, a paradicsom piros, az ég kék, a fű zöld.  Mégis vannak kívételek. Bemutatnám azokat a különleges zöldségnövényeket, amelyeket idén meg is szeretnék termelni.

Kezdjük a sárgarépánál. Eredetileg fehér és lila színekben pompázott. A mai narancssárga színt a holland király kérésére nemesítették a XVII. században, innen terjed el a világban. A fehéren, lilán és narancssárgán kívül létezik még piros és fekete sárgarépa is, állítólag, mindegyiknek más-más az egészségre gyakorolt hatása, köszönhetően a különböző pigmenteknek.

blogranet

A narancsárga répa béta-karotint tartalmaz. A karotint a máj tárolja a szervezetben és szükség esetén A-vitaminná alakítja át. Zsíroldékony pigment, ezért ezen élelmiszereket vajon pároljuk meg, így kinyílnak a sejtfalak, kiürül a karotin, ezáltal fogyasztás után könnyebben felszívódik. A sárga színű répa xantofillt és luteint tartalmaz. A xantofillt előszeretettel használják ételszínező anyagként. A  baromfitenyésztésben is alkalmazzák, hatására sárgás lesz a csirke húsa, valamint ugyanez elérhető  a tojás sárgájánál. A  lila a béta-karotin mellet antociánt is tartalmaz, amely erős antioxidáns. Szereztem színes sárgarépa magokat, ha ideje lesz, elvetem őket, türelmetlenül várom a termést. Vajon színenként eltérő ízzel rendelkeznek?

Következő konyhakerti növényünk a karfiol. Kapható a fehér mellet, sárga, zöld és lila színekben. A sárga karfiol itt is béta-karotint tartalmaz, a lila anthocyanint.

Ezen színmódosításokat nemesítéssel érik el. Növénynemesítők hosszú-hosszú évekig dolgoznak rajta, amíg  a várt eredmény megszületik. Nem kell tehát félni a génmódosítástól, ebben az esetben erről szó sincs. Nekem szimpatikusak ezek a színes növények, mutatósak lehetnek a tányérban. Talán azok a gyerekek is kedvet kapnak a répa evéshez, akik a fütyülésnek már a birtokában vannak.

Posted in Kertészet Tagged különleges zöldségfajták, sárgarépa, színes zöldségek, termesztés
← Previous Next →

Korábbi bejegyzéseink

  • Paprikatermesztés 2. (Fűszerpaprika)
  • Paprikatermesztés 1.
  • Paradicsomtermesztés
  • Bevezető
  • Kezdődik a magvetés, palántanevelés!
  • Húzzunk bele!
  • Indul a szerb ízek hete a Két Szerecsen Bisztró és Kávéházban
  • A Dining Guide 2012 díjazottai
  • I. Budapesti Halfesztivál, ahogyan mi láttuk.
  • I. Budapesti Halfesztivál
Kapcsolat: iroda@gasztrokert.hu

Szerzői jogok

Az oldalon megjelenő fotók, írások kizárólag a szerző engedélyével használhatók fel!

Cimkék

alapanyag budapesti halfesztivál budapesti programok céklafajták cékla termesztése egészség fokhagyma termesztés gasztronómiai fesztivál hajtatás halfogyasztás halételek I. Budapesti halfesztivál kritika különleges zöldségfajták magvetés Magyarország halfogyasztása Markov-Haev palántanevelés színes zöldségek sárgarépa tavasz fokhagyma termesztés zöldségfajta újhagyma őszi fokhagyma

Copyright © 2018 Gasztrokert.

Powered by Gasztrokert.