A karfiol fehér, a sárgarépa narancssárga, a paradicsom piros, az ég kék, a fű zöld. Mégis vannak kívételek. Bemutatnám azokat a különleges zöldségnövényeket, amelyeket idén meg is szeretnék termelni.
Kezdjük a sárgarépánál. Eredetileg fehér és lila színekben pompázott. A mai narancssárga színt a holland király kérésére nemesítették a XVII. században, innen terjed el a világban. A fehéren, lilán és narancssárgán kívül létezik még piros és fekete sárgarépa is, állítólag, mindegyiknek más-más az egészségre gyakorolt hatása, köszönhetően a különböző pigmenteknek.
A narancsárga répa béta-karotint tartalmaz. A karotint a máj tárolja a szervezetben és szükség esetén A-vitaminná alakítja át. Zsíroldékony pigment, ezért ezen élelmiszereket vajon pároljuk meg, így kinyílnak a sejtfalak, kiürül a karotin, ezáltal fogyasztás után könnyebben felszívódik. A sárga színű répa xantofillt és luteint tartalmaz. A xantofillt előszeretettel használják ételszínező anyagként. A baromfitenyésztésben is alkalmazzák, hatására sárgás lesz a csirke húsa, valamint ugyanez elérhető a tojás sárgájánál. A lila a béta-karotin mellet antociánt is tartalmaz, amely erős antioxidáns. Szereztem színes sárgarépa magokat, ha ideje lesz, elvetem őket, türelmetlenül várom a termést. Vajon színenként eltérő ízzel rendelkeznek?
Következő konyhakerti növényünk a karfiol. Kapható a fehér mellet, sárga, zöld és lila színekben. A sárga karfiol itt is béta-karotint tartalmaz, a lila anthocyanint.
Ezen színmódosításokat nemesítéssel érik el. Növénynemesítők hosszú-hosszú évekig dolgoznak rajta, amíg a várt eredmény megszületik. Nem kell tehát félni a génmódosítástól, ebben az esetben erről szó sincs. Nekem szimpatikusak ezek a színes növények, mutatósak lehetnek a tányérban. Talán azok a gyerekek is kedvet kapnak a répa evéshez, akik a fütyülésnek már a birtokában vannak.