Tápanyagigény

Zöldségnövényeink a szervezetüket felépítő elemek nagy részét a talajból veszik fel, oldott formában. Makroelemknek nevezzük azokat a kémiai elemeket, amelyeket a növények a legnagyobb mennyiségben igényelnek. Ezek a nitrogén (N), foszfor (P), kálium (K), magnézium (Mg), stb. Mikroelemeket csak elenyésző mennyiségben igényelnek, azonban nélkülözhetetlenek a megfelelő fejlődés szempontjából. Ezek a mangán (Ma), réz (Cu), bróm (Br), stb.
Egyes elemek képesek a növényen belüli mozgásra, ami azt jelenti, hogy hiányuk esetén átépülnek a növény fiatal részeibe. Ezeket az elemeket reutalizálható elemeknek nevezzük. Ezek a nirogén, foszfor, kálium, valamint a magnézium, bár utóbbi kicsit nehezebben mozog a többinél. Ebből adódik, hogy ezen elemek hiánytünete mindig az alsó, idősebb leveleken jelenik meg először. Azon elemek, amelyek nem képesek a növényen belüli mozgásra, nem reutalizálódó elemeknek nevezzük, vagyis hiány esetén nem képesek helyváltoztatásra. Ezek a kálcium, vas, kén, és a mikroelemek. Ebben az esetben a hiánytünet először a hajtásokon, fiatal leveleken, terméseken jelenik meg először.
Nézzük a fontosabb hiánytüneteket.
Nitrogényhiány. Első jele a növény alsó leveleinek sárgulása (klorózisa). Fokozatosan terjed át a középső, majd a fital levelekre. A sárgulás a levél csúcsától indul és terjed a levél erei felé. A levélen ezután barna foltok jelennek meg, majd lehullik. Néhány fajon, mint pl. a cékla, vörös képoszta, a sárgulás helyett vörösödés, lilásodás figyelhető meg. A termés apró, néha alaktalan. A növény gyökere feltűnően hosszú, de vékony, és kevésbé elágazó. Nitrogén túladagolás esetén lombnövekedést figyelhetünk meg. A levelek sötétzöldek, nagyobbak, vastagabbak. A szövetállomáy laza, fogékonyabb a betegségekre, romlik az eltarthatóság. A virágzás akadályozott.
Foszforhiány. Korán felismerhető hiánytünete van. Sötétzöld, kékesszürke elszíneződés az alsó leveleken. A növény felkopaszodik. A növény növekedése lelassul, gyökere fejletlen. A virágzás késik, a virágok rosszul kötnek, apró termés.
Káliumhiány. Hiánytünete hasonlít a nitrogén hiánytünetéhez, a különbség az, hogy káliumhiány esetén a levél a főerek mentén élénkzöld marad. Lelassul a növekedés, a növény hamarabb hervad. A termés színhibás, súlyosabb esetben repedés található rajta.
Kálciumhiány. Hiánya először a fiatal leveleken jelenik meg. A hajtáscsúcs sérül, olyan mintha lecsípték vona a tetejét. Fejletlen gyökérzet figyelhető meg. A burgonyafélék termésén csúcsrothadás tapasztalható.
Vashiány. A fiatal növényi részeken jelenik meg először. Az új hajtások világosak, sárgák.